Over ons

Literair?

Een kop thee, een lekker zittende stoel en een goed boek. Het woord 'literair' heeft veel betekenissen binnen Flanor. Hoogstaande Nederlandsche schrijverij, een mooi fantasyboek, een coming-of-age-verhaal of een graphic novel, het wordt allemaal gelezen binnen Flanor. Laat je dus vooral niet afschrikken door grote aantallen pagina's of schrijvers met lange namen. Lezen is voor iedereen leuk! 

Flanor?

De naam Flanor is ontleend aan een verhaal van de Leidse schrijver en jurist Johannes Kneppelhout, die onder het pseudoniem ‘Klikspaan’ in zijn ‘Studententypen’ (Leiden, 1841) het Leidse studentenleven van de jaren 1830 beschreef. Een van de personen in dit verhaal is Flanor, en hij wordt als volgt beschreven:
‘Flanor was de uitdrukking van die karakternuance, welker naam men probeert te schilderen wanneer men, met hartelijkheid op het bijvoeglijk naamwoord drukkende, iemand een goeden vent noemt.’

Flanor wordt in het verhaal een ‘blokker’ genoemd, en een persoon die het niet aan de ‘snaakschheid des geestes’ ontbreekt, maar wordt eveneens omschreven als iemand die als ‘lossche guit’ en ‘zwierebol’ bekend staat. Deze kenmerken zijn ook in de vereniging terug te vinden: Flanor staat voor literatuur en gezelligheid. Wil je meer weten over de achtergrond van het literair dispuut, lees dan de geschiedenis van Flanor.

Dispuut?

Nou, eigenlijk niet! In ieder geval niet in de zin van de meest bekende betekenis van het woord. Dispuut staat binnen Flanor voor discussie of redetwist. Een mogelijkheid tot praten, kletsen en algeheel contact. Een intimiderend woord, wat in de praktijk binnen Flanor dus reuze meevalt! 

Doen?

Flanor is een veelzijdige vereniging. Filmavonden, running dinners, spelletjesavonden, en nog veel meer! Verder organiseert Flanor ook elke maand een lezing die in het teken staat van lezen of schrijven. Tot nu toe ontving Flanor schrijvers als Buddy Wakefield, Jeff Vandermeer, Jan Terlouw, Ronald Giphart, Raoul de Jong, Remco Campert, Hanna Bervoets, Connie Palmen en vele anderen. 
Verder geeft Flanor een eigen blad uit, de ‘Literatief’, is er elk jaar een weekend op Schiermonnikoog en vertrekken we iedere lente een weekend naar het mooie Drenthe.
Niets bij Flanor is verplicht: je kunt er zoveel tijd in steken als je wilt. Tien leesgroepen of maar één, bestuur, redactie of af en toe eens komen kijken, het kan allemaal. Wees welkom! 

vaandel_400x400.jpg

Onze sponsoren