Historie

Het begin?

Het was 1985. Vier rechtenstudenten, te weten Sjieuwe Borger, Bart Bosch, Wybe Douma en Niek Knol, kwamen regelmatig bij elkaar. Ze spraken over hun gemeenschappelijke interesse: literatuur. Met goedkope rode wijn binnen handbereik werd gesproken over de Nederlandse letteren, de Russische, de Franse of welke dan ook. Het viertal las veel. Men leende elkaar boeken en gaf elkaar adviezen.
Tussen neus en wijnbevlekte lippen door schijnt het idee wel eens te zijn geopperd om het gezelschap ook voor anderen open te stellen. Ieder kende wel een aantal boekenwurmen. Het bleef echter bij een vaag voorstel.
Enige tijd later kwam het idee bij Wybe Douma en Niek Knol weer boven drijven. Niek was al vaker op de avonden van Literaire Societeit AaBC geweest en beiden hadden gesproken met mensen uit reeds bestaande leeskringen. Wybe vond het een goed idee iets dergelijks voor studenten op te zetten, maar dan anders. Er werd opeens haast gemaakt.

Oprichtingsbesluit

Nadat was vastgesteld dat er voor studenten nauwelijks literaire activiteiten waren, wisselden plannen voor een eventueel op te richten vereniging en discussies daarover elkaar in snel tempo af. Er moest ondersteuning komen; met twee personen leek het ondoenlijk. Lydia Schot en Gerda Uyen, eveneens studenten Rechten, waren enthousiast en aarzelden geen moment.
Op een vrijdagavond werd onder het bed op palen in de kamer van Lydia de knoop doorgehakt. De opzet voor de vereniging werd vastgelegd, bestuursfuncties verdeeld en afspraken gemaakt. In het café ‘De drie Uiltjes’ werd vervolgens het glas geheven op de nieuwe vereniging en de sprong in het letterkundige diepe.

De naam

Over de te kiezen naam voor de vereniging was die vrijdagavond geen overeenstemming bereikt. Er waren suggesties genoeg, maar geen enkele vond algehele bijval. Wybe en Niek kregen daarom de opdracht binnen een bepaalde tijd met een oplossing te komen. Na oeverloos geneuzel belandde het tweetal in de bibliotheek van het Nederlands instituut. Daar moest en zou de naam gevonden worden. ‘Schuim en Asch’, ‘De donkere kamer’, ‘Woutertje Pieterse’, ‘Omnibus’: alleraardigst maar ongeschikt.
Vlak voor sluitingstijd werd bij toeval het boek Studenten-Typen uit de kast getrokken. Voor beiden een onbekend boek. Het oog viel op de naam ‘Flanor’. Dat, vond men direct, lag lekker in het gehoor: een beetje deftig, maar toch erg vrolijk. Alhoewel besloten werd het verhaal eerst eens te gaan lezen, stond de naam van de vereniging eigenlijk al vast. Pas achteraf bleek ‘Flanor’ een gelukkige keuze te zijn geweest; het bleek een naam met historie.

Wat volgde

De vereniging bloeide en groeide. De kleine boekenclub die ooit alleen hoogstaande literatuur las, werd breder en toegankelijker. Fantasyboeken, romans, stripboeken en nog veel meer zijn langzamerhand ook onderdeel van Flanor geworden. Vandaag de dag zijn deze dingen zelfs niet meer weg te denken uit de vereniging! Ook groeide Flanor hierdoor uit van een kleine 25 leden, naar zo'n 140 in het nu. Wie meer over de geschiedenis van Flanor te weten wil komen, kan onder andere bovenstaand verhaal, en meer, nalezen in de lustrumboeken die Flanor heeft laten verschijnen: Sakkerloot! over de eerste vijf jaar, Vlietend vuur over de tweede vijf jaar en Studenten, leest!over de derde vijf jaar. Deze boeken zijn onder andere te leen bij de Universiteitsbibliotheek Groningen.

Onze sponsoren