• Over Flanor

  Flanor is een onafhankelijke literaire studentenvereniging uit Groningen met ongeveer 110 leden, afkomstig uit vrijwel alle studierichtingen. Flanor organiseert het hele jaar schrijversavonden en lezingen. Deze avonden zijn voor iedereen toegankelijk. Daarnaast heeft Flanor verschillende leesgroepen, waar literatuur en gezelligheid elkaar ontmoeten. Kom gerust eens langs, iedereen is van harte welkom!
 • Fotoarchief

 • Contact

  Literair Dispuut Flanor
  Munnekeholm 10
  9711JA Groningen
  KVK-Nummer: 40025730
  bestuur@flanor.nl
  internet@flanor.nl
 • Agenda

 • Sponsoren

 • Login

 • drunkards

  Over Flanor

  Literair?

  Wie bij dit woord denkt aan stoffige middeleeuwse boekenkasten in koude, mistige abdijen, aan samenzwerende studenten in rokerige café’s in donk’re stegen, of aan zonvergeelde schrijvers en dichters tussen wijn en typemachine, heeft gelijk.
  Wie daar niet aan denkt, heeft ook gelijk.
  Wie daar over denkt, moet nu verder lezen. Over Flanor.

  Flanor?

  De naam Flanor is ontleend aan een verhaal van de Leidse schrijver en jurist Johannes Kneppelhout, die onder het pseudoniem ‘Klikspaan’ in zijn ‘Studententypen’ (Leiden, 1841) het Leidse studentenleven van de jaren 1830 beschreef. Een van zijn typen is Flanor, en hij wordt als volgt beschreven:
  ‘Flanor was de uitdrukking van die karakternuance, welker naam men probeert te schilderen wanneer men, met hartelijkheid op het bijvoeglijk naamwoord drukkende, iemand een goeden vent noemt.’

  Illustratie uit 'Studententypen': Flanor en zijn vrienden.

  Illustratie uit ‘Studententypen’: Flanor en zijn vrienden.

  Flanor wordt in het verhaal een ‘blokker’ genoemd, en een persoon die het niet aan de ‘snaakschheid des geestes’ ontbreekt, maar wordt eveneens omschreven als iemand die als ‘lossche guit’ en ‘zwierebol’ bekend staat. Deze kenmerken zijn ook in de vereniging terug te vinden: Flanor staat voor literatuur en gezelligheid. Wil je meer weten over de achtergrond van het literair dispuut, lees dan de geschiedenis van Flanor.

  Dispuut?

  Wie bij het woord ‘dispuut’ denkt aan het corps, heeft soms gelijk, maar wat Flanor betreft niet. Flanor is een onafhankelijke studentenvereniging, waarbinnen ‘dispuut’ staat voor discussie, dinsdagavond en doorzakken na afloop van een leesgroepavond.
  Leesgroepen staan aan de basis van onze vereniging. Eens per maand bespreek je bij één van de leden thuis een van te voren gekozen boek, al dan niet onder het genot van een uitgelezen maaltijd of een goed glas wijn. Leesgroepen bestaan er in alle soorten en maten.

  Doen?

  Daarnaast organiseert Flanor voor zijn leden – en andere belangstellenden – schrijversavonden, lezingen, excursies, filmavonden en borrels. Tot nu toe ontving Flanor schrijvers als Thomas Rosenboom, Joost Zwagerman, Jan Terlouw, Ronald Giphart, Rutger Kopland, Remco Campert, A.F.Th. van der Heijden, Connie Palmen en vele andere. Lezingencycli waren er over historische romans, Japanse literatuur en de klassieke oudheid.
  Verder geeft Flanor een eigen blad uit, de ‘Literatief’, is er elk jaar een introductieweekend op Schiermonnikoog en gaan we een paar dagen op voorjaarsexcursie.
  Niets bij Flanor is verplicht: je kunt er zoveel tijd in steken als je wilt. Tien leesgroepen of maar één, bestuur, redactie of af en toe eens komen kijken, het kan allemaal. Je bent welkom.

  Bestuur 2017-2018

  Het huidige bestuur van Flanor is benoemd op de algemene ledenvergadering van 3 september 2017. De leden van het bestuur vergaderen wekelijks over allerhande zaken. Zo is het bestuur verantwoordelijk voor het organiseren van het merendeel van de activiteiten die je kunt vinden in de agenda.

  Bestuursleden

   

  Naam Functie
  Christien Schrover Voorzitter
  Hedwig Sekeres Secretaris
  Nilab Hakim Penningmeester
  Bauke Wielinga Commissaris Intern/Extern

   

  Statuten & Huishoudelijk regelement

  Statuten
  Huishoudelijk reglement
  Beleidsplan 2017-2018
  Privacyverklaring

  Geschiedenis

  Flanor: een kleine geschiedenis