• Over Flanor

  Flanor is een onafhankelijke literaire studentenvereniging uit Groningen met ongeveer 110 leden, afkomstig uit vrijwel alle studierichtingen. Flanor organiseert het hele jaar schrijversavonden en lezingen. Deze avonden zijn voor iedereen toegankelijk. Daarnaast heeft Flanor verschillende leesgroepen, waar literatuur en gezelligheid elkaar ontmoeten. Kom gerust eens langs, iedereen is van harte welkom!
 • Contact

  Literair Dispuut Flanor
  Munnekeholm 10
  9711JA Groningen
  KVK-Nummer: 40025730
  bestuur@flanor.nl
  internet@flanor.nl
 • Agenda

 • Sponsoren

 • Login

 • Lagom

  Välkommen! / Velkommen! / Velkominn! / Vælkoma! / Tervetuloa!

  Hej! Hej!

  Het noorden biedt zoveel meer dan haar verfilmde thrillers… Altijd al geïnteresseerd geweest in de prachtige natuur van het geëmancipeerde noorden of de tegenstelling tussen de Germaanse en Finoegrische cultuur, en hoe dit zijn weerslag vindt in de literatuur? Of voor de liefhebbers: welke invloed het Oud-Noors en het Fins op de Elfentalen van Tolkien hadden? Misschien dat de leesgroep Scandinavisch wat voor je is.

  Bij ons is het Scandinavisch in de breedste zin van het woord. We lezen verhalen uit Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, IJsland en eventueel de Faeröer, Groenland (voormalig Deense kolonie) of andere overzeese gebieden. De genres lopen uiteen: van runen tot eigentijdse literatuur, van de oude Edda tot poëzie van de Zweedstalige Finnen.

  ‘Lagom’ is een Zweedse term die geen Nederlandse tegenhanger heeft; het betekent iets als ‘precies voldoende’ of ‘zo goed als het moet zijn’. De bescheidenheid vindt zijn weerslag in de taal – onterecht misschien, want is Zweden waar altijd de nobelprijs van de literatuur wordt uitgereikt.

  We zijn een van de jongste en de kleinste leesgroepen van Flanor. Dat komt omdat we nog in groei zijn, dus nieuwe leden zijn meer dan welkom! En laat je niet afschrikken door de begroetingen, je mag in vertaling lezen. Gezelligheid staat voorop. Zoals ze in Finland zeggen: de fles MOET leeg! Mocht je tegen het eind van de avond in ieder woord een ø, å of æ gaan zien, dan is dat een goed teken 🙂

  Hopelijk tot snel!

  Leden: Alexander, Gijs, Zyon
  Contactpersoon: Zyon, te bereiken via z.kollen@hotmail.com